//
פיתוח או הטמעה של טכנולוגיה במשרד, בחברה או במפעל הינו תחום שמתפתח ומשתכלל ללא הרף, ככל שהטכנולוגיה מתפתחת. מטרתם הראשונית היא להקל את החיים של הפרט, העסק והחברה ככלל.
יש מספר עניינים אסטרטגיים, משפטיים ועסקיים שכדאי להסדיר בעת פיתוח או הטמעה של טכנולוגיה, כמפורט להלן.
יריב קדם, עו"ד, נוטריון, דאטה אנליסט. למד תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, אסטרטגיה עסקית באוניברסיטת הארוורד, ובוגר ג'ון ברייס בהצטיינות. בעל ותק של יותר מ- 25 שנה בליווי משפטי של חברות היי-טק וסטארטאפים. מנטור באקסלרטורים של מיקרוסופט, AppleSeeds, ועוד. יועץ משפטי להאקטונים רבים. בעבר הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים, מרצה משפטי מנוסה בעולמות מאגרי מידע, בינה מלאכותית (AI), והמשפט המסחרי והטכנולוגי.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
BAE Systems Rokar (weapons developement), Klirmark Capital (investments fund), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), Abloy (locks & door-cylinders), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Café-Café (chain of coffee shops), WeDev (software dev. house), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), ISM (safes technology), Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), Enquantum (cybersecurity software), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
פיתוח או הטמעת טכנולוגיה יכול שיהיו בנוגע למוצרים חדשים, תוכנות או אפליקציות חדשניות.
אחד הנושאים ההולכים וצוברים תאוצה חדשנית הינו IoT (האינטרנט של הדברים), המאפשר לשלוט על מוצרים ואף מכונות באמצעות תוכנות ואפליקציות.
נושא אחר הינו המהפכה התעשייתית הרביעית המכונה תעשייה 4.0, המאפשר מעבר של מפעלים וחברות לעולם הדיגיטלי.
ניתן למנות תחומים נוספים כמו בינה מלאכותית (AI), ביג דאטה, IIOT (האינטרנט התעשייתי של הדברים המאפשרת בקרה ושליטה מרחוק על רכיבים, מוצרים, מכונות, פסי ייצור, מפעלים וערים באמצעות תוכנות ואפליקציות), וכן נושאים סטנדרטיים יותר כמו הטמעה של מערכות CRM לניהול לקוחות, ERP לניהול מערכות מפעליות, ועוד.
1
חוזה פיתוח והטמעה נועד לטפל בסוגיות המערבות תהליכים ושפה משפטית, עסקית וטכנולוגית. נושאים מרכזיים שעולים בהסכם הפיתוח הם מטרות ההסכם, אבני דרך מוגדרות לפי יעדי כל שלב, לוח זמנים, עלויות לכל שלב, השליטה המעשית על תיק הפיתוח ומה הוא יכלול, הבעלות בקניין הרוחני, שיתוף פעולה של המפתחים ברישומו, אחריות מקצועית, ביטוח, שיפוי, נספח תחזוקה, נספח רשיונות קניין רוחני, סנקציות הפרה, ועוד.
1
בתהליכי הטמעה של תוכנה, מכונה או רכיב אחר, חשוב ביותר לשים לב לנספח שירות לתקלות – Service Level Agreement, המגדיר את המהירות שבה אתם מקבלים שירות, לכל סוג וחומרת תקלה, ובמועדים שונים כגון שבת או חג.
כך למשל, תקלה שתקרה בזמן פעילות עסקית בתוכנה, מכונה, CRM, ERP או אף אתר האינטרנט שלכם, עלולה לגרום לנזק כספי מתמשך ומשמעותי.
זאת ועוד, אם בנספח השירות שלכם מוגדר זמן"תחילת" טיפול כעבור זמן מסויים, ואותה תחילת טיפול תתבטא בטלפון לבירור כדי לצאת ידי חובה, אתם חשופים לנזק כבד.
1
אין זה מובן מאליו שזכויות הקניין בתוצרי הפיתוח הן שלכם.
נהפוך הוא, אם הנושא לא מוגדר היטב בהסכם הפיתוח ונספחיו, קיימת סכנה מוחשית כי זכויות אלו יהיו בסופו של יום של המפתח ולא שלכם, ולכל הפחות ילכו לאיבוד בחוסר תשומת לב או טיפול לא נאות.
יש לאבחן זכויות אלו מזכויות המפתחים בכלי הפיתוח. לכן חשוב מאוד לוודא, עוד טרם תחילת הפיתוח, שהזכויות בפיתוח יוגדרו כשלכם כמזמין הפיתוח (יזם, חברה), באמצעות פורמט זכויות יוצרים בינלאומי לתוכנות או אפליקציות, פטנט למוצרים ותהליכים, וכלים משפטיים נוספים.
בתהליכי הטמעה של תוכנה שאינם בבעלותכם, חשוב לצרף להסכם רשיונות שימוש תוכנה, לבחון את משך תוקפם, ואת עלותם השנתית.
בסופו של דבר, אתם משקיעים סכומים עצומים של כסף לצד זמן יקר, בפיתוחים ובציוד שמשמעותם שווה אף יותר מכסף.
1
חברות רבות מציעות שירותי פיתוח והטמעה.
שימו לב שכדי להצליח להשיג את מטרת הפיתוח שלכם, אתם צריכים להיות מלווים גם באנשי מקצוע מובילים בתחום- אלו שמכירים את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר ושיש להם ידע נרחב בתחום; אלו שמתעדכנים בכל עת ויודעים לזהות מגמות עולמיות של חדשנות.
1
כלל מפתח בסיסי טוען כי ככל שתכירו את הצרכים שלכם טוב יותר כך תצליחו לכוון את הפיתוח בצורה מדויקת לנוחות השימוש שלכם.
כדי לקלוע לקהל הלקוחות שלכם, עליכם לקחת בחשבון גם את העדפותיו, וכן את המתחרים שלכם.
לכן אי אפשר לדלג על שלב האפיון העסקי-טכנולוגי לאחר שהגדרנו את החזון של המפעל / עסק / מיזם.
1
חשוב וכדאי לבדוק לפני שיוצאים לשלב האפיון העסקי-טכנולוגי, לבדוק מה הוא החזון העסקי הנכון לכם כארגון, מפעל, חברה עסקית או סטארטאפ, כדי שיהיה לכם כיוון ברור אליו אתם מובילים את העסק שלכם.
בשלב מאוחר יותר יהיה צורך להכין תוכנית עסקית ומימונית הבודקת אם החלופות השונות גם במונחים של ROI, בהתאם למצב השוק, המתחרים, המודלים העסקיים של המתחרים, הטכנולוגיות שבהם הם עושים שימוש בעצמם, ועוד.
1
סוף מעשה במחשבה תחילה – ייעוץ משפטי ואסטרטגי לתכנון הצעד הראשון ואבני הדרך בהמשך.
לפיכך גם חשוב להיות מלווים בעו"ד בקיא בתחום הטכנולוגיה כדי לקבל חוות דעת מקצועית וכלים מתאימים הן לצורך הליווי המשפטי, והן להיוועצות גם עם גורמים משלימים, וזאת הן בשלב ניסוח הסכם הפיתוח והן לצורך רישום הזכויות שלכם על המוצר, התוכנה, או האפליקציה שאותה פיתחתם או הטמעתם, כך שקודם כל, ככל האפשר, תהיה רשומה על שמכם.