//
עולם העסקים של היום, המתנהל באופן יומיומי במרחב האינטרנט והסלולר, חושף את העסקים לסיכונים משפטיים וכלכליים הכרוכים בפעילות השוטפת. כך, למשל החשש מפני תביעה של לשון הרע, הפרת זכויות יוצרים, פגיעה בפרטיות, טעויות בפרסום וכדומה.
עם זאת, קביעה של תנאי שימוש בצורה מקצועית ונכונה, יכולה לצמצם במידה ניכרת את החשיפה העתידית של האתר והאפליקציה לתביעות משפטיות. שכן, תנאי השימוש לאתר קובעים את הכללים המדויקים על פיהם מחויבים לפעול ציבור הגולשים ומאפשרים להסיר את אלה שלא מקבלים אותם.
יריב קדם, עו"ד, נוטריון, דאטה אנליסט. למד תארים ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטאות חיפה ותל אביב בהתאמה, אסטרטגיה עסקית באוניברסיטת הארוורד, ובוגר ג'ון ברייס בהצטיינות. בעל ותק של יותר מ- 25 שנה בליווי משפטי של חברות היי-טק וסטארטאפים. מנטור באקסלרטורים של מיקרוסופט, AppleSeeds, ועוד. יועץ משפטי להאקטונים רבים. בעבר הבעלים של אפפלאב, חממה לפיתוח אפליקציות ומוצרים טכנולוגיים, מרצה משפטי מנוסה בעולמות מאגרי מידע, בינה מלאכותית (AI), והמשפט המסחרי והטכנולוגי.
בין לקוחותיו הבולטים ניתן למצוא חברות הייטק רב לאומיות, עסקים בינלאומיים מצליחים, וסטארטאפים שזכו בהשקעות ובפרסים בינלאומיים כגון-
BAE Systems Rokar (weapons developement), Klirmark Capital (investments fund), CIMS Israel (PCB optical inspection), Ham-Let UCT (flow control machinery), Vocalix (telecommunications), Getty Images (digital pics bank), Abloy (locks & door-cylinders), Pandoor (indoor doors), Israeli Diamond Institute, Café-Café (chain of coffee shops), WeDev (software dev. house), Keepulse (medical software), SeeVoov (tourism App), MyTower (towers management App), Skilpe (education software), Snobemakeup (makeup machine), La-Tweez (cosmetics apparatus), ISM (safes technology), Zamberg (metal products), Dr. Nader Butto (alternative therapies), Enquantum (cybersecurity software), or Dyson Israel – BNZC (cyclone technology ).
כל אתר אינטרנט או אפליקציה שכוללים סרטונים, תכנים, תמונות, עיצובים, יצירות או מוצרים אחרים כלשהם, המהווים על פי חוק קניין רוחני של הבעלים. בנוסף, בכל מקרה שבו אתר האינטרנט או האפליקציה עוסקים במכירה, שיווק או מסחר, מנהלים פורומים בנושאים שונים, הגולשים יכולים לפרסם בהם תגובות, להעלות מאמרים, תמונות, להירשם לאתר כמנויים או לצורך קבלת ניוזלטר וכדומה. מנגד, אם אתר האינטרנט רק מציג שירות או מוצר כלשהו ומאפשר לגולש להשאיר פרטים אישיים או מידע, שכל מטרתו היא לספק ידע לקהל הרחב, לא בהכרח צריך תנאי שימוש לאתר.
תנאי השימוש, המגדירים את השימוש השוטף באתר או באפליקציה, צריכים להיעשות בצורה מקצועית על ידי עורך דין המתמחה בתחום ולהתייחס לנושאים הבאים: הגדרה של מטרת הפעילות, מהם השירותים המוצעים, כללי הגנת הפרטיות, הגנה על סימני מסחר, זכויות יוצרים, כיצד משנים תנאי שימוש בהמשך, מתן הגנה לבעלים במקרה של תקלות בהפעלת האתר, שמירה על קוד אתי, דרך הפעולה שתינקט בסיטואציות של פגיעה בזכויות יוצרים, לשון הרע ועוד.
כדאי שתדעו, את תנאי השימוש יש לקבוע לכל אתר בצורה ספציפית, בהתאם לפעילותו. כך, אם זהו אתר אינטרנט או אפליקציה שמוכרים שירות או מוצר לאנשים, תנאי השימוש צריכים להתייחס לכל ההיבטים הקשורים לעריכת עסקאות מקוונות. אך אם מדובר על פורום שבו הגולשים מגיבים או מזינים תכנים, תנאי השימוש חייבים לצפות את הסיכונים העתידיים הנלווים להתנהלות הגולשים ולהגן על הבעלים מפני תביעות משפטיות בעילות שונות.
זירת הפעילות הפתוחה, הרחבה והדינמית המתרחשת ברחבי רשת האינטרנט היא מורכבת ומסורבלת מבחינה משפטית וחושפת את המשתמשים ואת בעלי האתרים והאפליקציות למגוון רחב של סיכונים וסכנות. ככל שאתר האינטרנט או האפליקציה הם המקום הבלעדי שבו מתרחשת הפעילות העסקית, כך עולה רמת הסיכון שלהם ולכן בהם יש הכרח לקבוע תנאים נרחבים, ברורים ומחייבים. תנאי השימוש, המנוסחים בצורה מקצועית וספציפית על ידי עורך דין מסחרי מנוסה ומיומן, מספקים לבעלי האתר או האפליקציה את ההגנה המיטבית, מאפשרים להפעיל אותם בחופשיות ומפחיתים את הסיכוי להיקלע בהמשך הדרך לבעיות משפטיות ולהוצאות כספיות.